Το τελευταίο διάστημα έχω πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Εκθέσεις, μελέτες, ένα σωρό διαφορετικά πράγματα, στα οποία δε μπορώ να πω όχι. Αλλά μήπως θα έπρεπε;
Και δεν αναφέρομαι (αν και θα όφειλα) στην ποιότητα ζωής, που σταδιακά εκπίπτει, αλλά σε εκείνη την επαγγελματική δεοντολογία που ορίζει τι μπορείς να κάνεις με αξιοπρέπεια και τι όχι.
Μπορεί ένας χ μουσειολόγος, με ψ ειδίκευση πρώτου πτυχίου, να ασχολείται με θεματικές επί παντός του επιστητού; Χθες, δουλεύοντας για μια ατομική έκθεση νεαρής πλην αξιόλογης ζωγράφου, με έπιασα να κάνω ένα λάθος τραγικό και τρομακτικό. Προσπαθούσα να την πείσω ότι θα έπρεπε να μπει το βιογραφικό της στην έκθεση. Η δύσμοιρη, προσπαθούσε πολύ ευγενικά να μου το αποκλείσει, μέχρι που τελικά της ξέφυγε: τα βιογραφικά σε ατομικές εκθέσεις μπαίνουν μόνο για αποβιώσαντες καλλιτέχνες! Σα να λέμε, την κατατρόμαξα την κοπέλα!
Αλλά τρόμαξα κι εγώ! Πού πας ρε Καραμήτρο, αφού δεν ξέρεις!!!
2 σχόλια:
Καλημέρα και καλό χειμώνα!
Παρόμοια συζήτηση είχα με φίλους τις προάλλες: στην Ελλάδα υπάρχει ο μουσειολόγος (τύπου "τα κάνει όλα και συμφέρει"), στην Αγγλία (ίσως και αλλού;) υπάρχει ο "επαγγελματίας μουσείου", με διάφορες ειδικότητες/θέσεις σε ένα μουσείο. Όντως ο μουσειολόγος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό παίρνει μια σύντομη εκπαίδευση σε διάφορους τομείς και λειτουργίες του μουσείου. Στη συνέχεια, στην Αγγλία καλείται να δουλέψει (και ουσιαστικά να τριβεί περισσότερο) σε έναν από αυτούς τους τομείς, π.χ. τεκμηρίωση, έκθεση, μουσειοπαιδαγωγικά, διοίκηση, μάνατζμεντ, κλπ (και φυσικά στην πορεία μπορεί να μεταπηδήσει από τομέα σε τομέα).
Στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους, επικρατεί η έννοια του 'one (wo)man show', που καλείται να κάνει τα πάντα. Γενικότερα πάντως, η άποψή μου είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα δεν στήνουμε/οργανώνουμε μουσεία, αλλά εκθέσεις: ο μουσειολόγος καλείται (όταν δεν είναι υπάλληλος του μουσείου) να στήσει μια έκθεση και μετά να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Οι υπόλοιπες λειτουργίες του μουσείου θεωρούνται παραπληρωματικές, δευτερεύουσες και παραλειπόμενες.
Νομίζω ότι όταν ξεφύγουμε από το μουσείο=έκθεση, θα ξεφύγουμε και από το μουσειολόγος="ο τα πάντα πληρών", ή όπως πολύ εύστοχα λες "ο μαϊντανός της μουσειολογίας".
Καλό φθινόπωρο και ευτυχές το νέο "σχολικό" έτος.
Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν το είχα σκεφτεί. Αυτό εξηγεί και γιατί αδιαφορούν για τις υπόλοιπες λειτουργίες, ακόμη και σε επίπεδο προδιαγραφών. Εξηγεί επίσης εν μέρει γιατί με κοιτάζουν με τρόμο όταν τους προτείνω διάφορα, σα να μπαίνω σε χωράφια που δε μου ανήκουν. Τι να πεις.
Πάντως, είναι δύσκολο να ξέρεις a priori ότι δε θα κάνεις τη δουλειά σου μέχρι τέλους. Και μπορεί να φαίνεται φαιδρό, μια και δεν είσαι καρδιοχειρούργος ή πιλότος, αλλά ισχύει. Πώς μπορείς να στήσεις MONO μια έκθεση, όταν μπορείς να δημιουργήσεις ένα σύμπαν;
Ουπς, με τρόμαξε αυτό που μόλις έγραψα!
Υ.Γ. Μου άρεσε το One (wo)man show, το βρίσκω πολύ πολιτικά ορθό
Δημοσίευση σχολίου