7.16.2008

Εφιάλτης στο δρόμο των μουσείων

Πόσο δίκιο είχαν οι αγαπημένοι μου δάσκαλοι! Οι προδιαγραφές και η στοχοθεσία ΠΡΕΠΕΙ να ορίζονται εγγράφως από τα πρώτα στάδια. Ακόμη και αν έχεις αναλάβει ένα project από τη μέση, δε βλάπτει καθόλου - αντίθετα οφελεί τα μέγιστα - να καθορίσεις εγγραφώς τα δεδομένα σου και τους στόχους σου. Και παρότι κάποιοι από εμάς έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με φορείς που ξέρουν τι θέλουν, πώς να το αποκτήσουν και κυρίως, έχουν διαμορφώσει έναν κώδικα επικοινωνίας με αυτήν την κατά τα άλλα "άχρηστη" φάρα των μουσειολόγων, υπάρχουν και άλλοι δύσμοιροι, όπως λόγου χάρη η αφεντιά μου, που βρίσκονται να συνεργάζονται με ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να τους κάνουν.

Θα μπορούσα να γράφω για μέρες για τα παθήματα ενός φτωχού πλην τίμιου μουσειολόγου στη χώρα του ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ, αλλά δε νομίζω ότι συντρέχει λόγος. Αντίθετα, είναι σκόπιμο για μένα - και ελπίζω και γενικότερα (το διαβάζει άραγε κανείς;) να καταγράφω τα παθήματα - μαθήματα αυτής της διαδικασίας.


Και λοιπόν, ακόμη και αν έχεις συζητήσει εξαντλητικά το τι θέλουν να πετύχουν με το νέο μουσείο - έκθεση - δράση, αν δεν το δουν και γραμμένο μη θεωρήσεις τίποτε δεδομένο! Λέμε ότι δε μας ενδιαφέρει ο τουρισμός (γιατί είναι δεδομένος) αλλά ΓΡΑΦΟΥΜΕ ότι μας αφορά και μάλιστα κυρίαρχα! Φταίω εγώ που μπερδεύομαι; Και κάθε φορά, φτου κι απ' την αρχή, να αναρωτιέσαι αν είσαι ελέφαντας!
Τι περίεργη δουλειά αυτή η ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ!!!

2 σχόλια:

museologist είπε...

Τελικά σας ενδιαφέρει ο τουρισμός ή όχι; :-)

Οι τουρίστες είναι κοινό δύσκολο για μουσεία. Όχι τόσο να τους προσελκύσουν, αλλά να φροντίσουν για αυτούς. Είναι χίλιων καρυδιών καρύδια, μπορεί να είναι τόσο experts όσο και non experts, έχουν συνήθως λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, οι περισσότεροι θα έρχονται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο μουσείο, για πολλούς θα είναι η μουσειακή επίσκεψη του έτους και για μερικούς η πρώτη επίσκεψη σε μουσείο.

Πώς προσφέρεις σε αυτούς τους επισκέπτες μια καλή εμπειρία; Νομίζω πολλά μουσεία τελειώνουν τις προσπάθειές τους όταν οι τουρίστες περάσουν την πόρτα τους...

Anti Museum είπε...

Μας ενδιαφέρει, δε μας ενδιαφέρει, ΕΜΕΝΑ με ενδιαφέρει, ιδιαίτερα μετά το σχόλιό σου!!! Είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, λοιπόν! Χα!

Πέραν της πλάκας, καταλαβαίνω αυτό που λες - αν και ομολογώ ότι δεν είχα καταφέρει να το οριοθετήσω ποτέ τόσο καλά. Δικαίως λοιπόν σε λέω δάσκαλο!

Είχα στο μυαλό μου ένα σχεδιασμό κυρίαρχα σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, που θα διευκόλυνε την ομαδική επίσκεψη ενηλίκων στο μουσείο, αλλά και στην έκθεση (όμως αυτό είναι το συνηθισμένο λάθος που κάνω, που περνάω άκριτα στα αρχιτεκτονικά).

Και είναι λίγο και η ανήθικη αλήθεια αυτή, ότι δε σε ενδιαφέρει τι θα κάνει ο τουρίστας άπαξ και μπει στο μουσείο, γιατί πολύ δύσκολα θα ξαναέρθει έτσι κι αλλιώς. Εδώ όμως μπορεί να πέσεις εύκολα στην παγίδα να διατηρήσεις την εύνοια των τουριστικών προκτόρων (να τολμήσω να φανταστώ "φακελάκι"!?!?)

Food for thought, once again, dear Museologist!
Ευχαριστώ

Υ.Γ. Το ξέρω, το φακελάκι is not an option! :-)

ξένοι