7.26.2008

Foucault σε τιμή ευκαιρίας

Τώρα σοβαρά, για τρία βιβλία (του Foucault) είναι λογικό να πληρώνει κανείς τόσο λίγα χρήματα; Και δεν το παίζω άνετη, αντίθετα, νιώθω και λίγο προσβεβλημένη!

Θα συμφωνήσετε νομίζω ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και απολύτως ΒΑΣΙΚΑ, άρα όλο και θα υπάρχει ένα αγοραστικό κοινό που θα λειτουργεί ως δεξαμενή πελατών... αλλά, με τέτοιες τιμές, πώς να μπεις στον πειρασμό να το αγοράσεις; Και θυμάμαι τον πατέρα μου, που πάντα μου αγόραζε λεξικά ξένων γλωσσών με το κριτήριο "Μα ήταν το πιο ακριβό", εννοώντας ότι αναγκαστικά θα ήταν και το καλύτερο.

Με τα χρόνια, είδα ότι οι τιμές των βιβλίων εξαρτώνται από πολλά πράγματα. Στο μουσείο πουλάμε ακριβά και λιγότερο ακριβά βιβλία, αλλά γνωρίζω πια ότι η τιμή αυτή εξαρτάται από την ποιότητα της ίδιας της έκδοσης και από τον αριθμό των τεμαχίων. Οπότε, αν εμάς μας κοστίζει ένα βιβλίο γύρω στα 5€, μπορούμε να το πουλήσουμε γύρω στα 8€, υποθέτω.

Τι συμβαίνει όμως με αυτές τις εκδόσεις, που σε λίγο θα θεωρούνται συλλεκτικές; Με ποιο κριτήριο κοστολογούνται; Πόσο "πάει" ένας κλασικός συγγραφέας; Πόσο φτηνά μπορείς να τον πουλήσεις; Μόνο σε μένα φαίνεται λυπηρό αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ξένοι