6.19.2008

Περί έκθεσης, προσωπικής και επαγγελματικής

Μήνες που κύλισαν με ταχύτητα φωτός, context που αποδομήθηκαν και επαναδομήθηκαν, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι μου είναι πιο εύκολο να εκτίθεμαι διαδικτυακά προσωπικά παρά επαγγελματικά. Έκανα βόλτες σε άλλα blogs, με ψευδώνυμο ή χωρίς, διάβαζα, έγραφα, αλλά πάντα ως πρόσωπο, όχι ως μουσειολόγος.
Δεν ξέρω γιατί ξαναξεκινάω σήμερα. Ίσως γιατί νιώθω ότι ξαναρχίζω να "συγκροτώ τη συλλογή μου" ή ότι έχω "κατανείμει αρμοδιότητες" και πάλι. Τώρα τελευταία με ενδιαφέρει πολύ η συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας, σε μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Λίγα διαβάσματα ιστορίας παραπάνω, λίγη μετανάστευση (δεν ξέρω γιατί έχω φάει τέτοιο κόλλημα) και ελάχιστη πια τεχνολογία.
Η τελευταία αναφορά στο WOW με άφησε αδιάφορη, αλλά μάλλον ποτέ δεν ήμουν παιδί των βιντεοπαιχνιδιών. Αντίθετα, εξοικειώθηκα με εφαρμογές social networking και social tagging και νιώθω χαρούμενη γι' αυτό. Κάποια στιγμή ελπίζω να καταφέρω να τα εφαρμόσω σε κάποιο project, αλλά μπορεί μέχρι τότε να είναι ξεπερασμένα ήδη.
Έκανα μικρά ταξιδάκια και προσπάθησα να δω την εικόνα του έλληνα μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις: τελικά δε χρειάζεται και πολλή προσπάθεια, αρκεί να είσαι λίγο υποψιασμένος. Τα highlights της περιήγησης, το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, το αναδομημένο οικιστικό περιβάλλον της Μονεμβασιάς, τα αγάλματα του ναύτη, του στρατιώτη, της μάνας που κοσμούν τόσα χωριά της Ελλάδας, τα λάβαρα της Ύδρας και των Σπετσών... Τελικά η ματιά μας πνίγεται από την αναπαραγωγή στερεοτύπων εθνικής συνέχειας.
Και φυσικά, η αναπαραγωγή τους στα μουσεία όλων μας, ένα παιχνίδι που αρνείσαι ή δέχεσαι να το παίξεις, πάντα όμως με πολύ μεγάλη προσοχή. Η ιστορία που ξέρουμε είναι ήδη ερμηνεία, άρα η αφήγησή της αποτελεί ερμηνεία της ερμηνείας, πάντα μέσα από νέα - αυτοματοποιημένα και επίκαιρα - πρίσματα.
Πάντως σήμερα νιώθω τυχερή. Εγκρίθηκε το σκεπτικό της νέας μας έκθεσης, στο οποίο ήταν σαφής η ειρωνεία ως προς την αναπαραγωγή των στερεοτύπων. Και επειδή δεν ήθελα να διακινδυνεύσω άλλη μια κρίση του Δ.Σ., φρόντισα να το κάνω ιδιαίτερα σαφές. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δε θα υπάρξει πρόβλημα...
Υ.Γ. Μια φουστανέλλα όμως θα τη βάλω...

2 σχόλια:

museologist είπε...

"Τελικά η ματιά μας πνίγεται από την αναπαραγωγή στερεοτύπων εθνικής συνέχειας"

Έγραψες!

Αν κατάλαβα καλά, η έκθεση του μουσείου θα εξετάζει κριτικά αυτή την αναπαραγωγή στερεοτύπων; Και συμφώνησε το Δ.Σ.?!

Anti Museum είπε...

Έτσι φαίνεται. Πάντως, το κάνεις να φαίνεται μεγαλύτερο από ότι είναι. Δεν προσδοκώ και "ανάσταση νεκρών..."

Υ.Γ.Καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ έγραψε, χρόνια πριν. Εγώ απλά αναπαράγω. (Α! Τα του Καίσαρος τω Κάισαρι!)

ξένοι