1.02.2008

μουσεία και γιορτές

Τι θα λέγατε αν στήναμε ένα μουσείο για τις γιορτές των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς;
Μάλλον θα ήταν γεμάτο αγιοβασίληδες και ξωτικά, χριστουγεννιάτικες κάρτες και χιονάνθρωπους, θα κυριαρχούσε το κόκκινο, το πράσινο και το χρυσό και θα θύμιζε αμερικάνικη ταινία... Το καφέ του μουσείου θα σέρβιρε ζεστή σοκολάτα και μπισκότα, ενώ το υπερμεγέθες πωλητήριο θα ήταν ο παράδεισος του καταναλωτή. Εκπαιδευτικά προγράμματα θα δίδασκαν σε γονείς και παιδιά πώς να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και γλυκά, ενώ τα newsletters θα συνοδεύονταν από υπερσυνδέσεις με το amazon και το e-bay, για να κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας χωρίς να βγούμε από τη θαλπωρή του -αντίστοιχα διακοσμημένου- σπιτιού μας.
Δύο σημαντικά προβλήματα βρίσκω σε αυτό το καταναλωτικό στερεότυπο: δε θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα σε περιόδους πέραν των χριστουγέννων, άντε και κάποιων μηνών πριν και θα δέχεται διαρκή τρομοκρατικά χτυπήματα και βανδαλισμούς από ορδές απελπισμένων ανθρώπων που ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
Ευτυχώς, οι γιορτές ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ! Τέλος στη δικτατορία του ετεροτοπισμένου Βορείου Πόλου! Μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε στη συνήθη καθημερινότητά μας!

3 σχόλια:

Θωμαγόρας είπε...

α! διαφωνώ.. ή καλύτερα να συμπληρώσω τί άλλο θα είχε.. θα είχε φωτογραφίες με ολόκληρες τις οικογένειες να περνούν τις γιορτές, μερικούς απο του ξενιτεμένους επιτέλους να σμίγουν με παπούδες γιαγιάδες μανάδες κλπ, παιδιά και αδέρφια που δε μιλιότουσταν όλο το χρόνο ίσως βρίσκανε κάτι να πούνε και να τα ξαναβρίσκανε, θα είχε, σαν μουσείο, το νόημα των γιορτών, την αγάπη και το αντάμωμα, το βλέπεις σε πολύτεκνες οικογένειες, όχι σε αυτές που έχουν μικρά παιδιά αλλά παντρεμένα και εγγόνια, αυτά που πάνε στο χωριό μια φορά το χρόνο για να βρεθούνε με τους δικούς του, με αυτούς που ξεχνάνε όλο τον χρόνο. θα είχε τους μοναχικούς που μισούν τις γιορτές γιατί ποτέ δεν τις νοιώσανε γιατί νομίζουν πως οι γιορτές και ιδιαίτερα τα Χριστούγενα είναι για κατανάλωση.. τσκ τσκ,., τέλος πάντων θα ήταν ανοιχτό μόνο τις ημέρες των γιορτών και θα το επισκέπτοταν άτομα που δεν έχουν που να πάνε, άτομα που ξεχάσανε πως είναι οι γιορτές με δικά σου άτομα, άτομα μονα δηλαδής και άτομα που είναι αντιγιορτινά.. ένα θα πώ.. αυτό που έκανε ο σερβετάς στο ραδιόφωνο ήταν όλα τα λεφτά...... για το τί έκανε να το ψάξετε να το βρείτε....

αα. . θα ήμουν επισκέπτης κι εγω!!

Anti Museum είπε...

Γεια σου tomagoras! Χαίρομαι πολύ που σε... διαβάζω! Ναι, σε ένα τέτοιο μουσείο χριστουγέννων θα είχε νόημα να πάει κανείς, ακόμη και άτομα "αντιγιορτινά" όπως πολύ σωστά λες.
Ποιος όμως θα φρόντιζε για τη βιωσιμότητα του φορέα για την υπόποιπη χρονιά;
Να, με τέτοια ανήθικα προβλήματα ερχόμαστε αντιμέτωποι στα μουσεία και μετά δεν έρχεται το κοινό να δει τις εκθέσεις μας...
Τι να πεις, βρωμοδουλειά!
Υ.Γ. Δώσε περισσότερες πληροφορίες για την εκπομπή του Σερβετά, δεν το βλέπω στην ιστοσελίδα τους

Θωμαγόρας είπε...

ο σερβετάς έκανε τον αι βασιλη και έπερνε τηλέφωνα σε παιδάκια... καταλαβαίνεις τι έγινε....
άλλο να στο λέω άλλο να το είχες ακούσει...
πάρα πολύ ωραία..

ξένοι